Tudatosmami

Bolognai tészta, zöld fűszerekkel, teljes kiőrlésű tésztából…

A gyerekek nagyon szeretik a bolognai-s tésztát, de nem szívesen csinálom meg nekik porból a mártást. Kikísérleteztem egy receptet, ami meg sem közelíti a poros változatot. Sokkal finomabb annál, a gyerekek egyszerűen imádják, és nem mellesleg ez egy egészséges változat. Hozzávalók: 0,5 kg pulyka darált hús 1 szál sárgarépa 1/4 db zeller 2 gerezd fokhagyma… Tovább »

Glutén-, és laktózmentes köleskása, gyümölcsökkel rétegezve

Garantáltan működő recept! És naggggggyon finom! Hozzávalók egy családi adaghoz: 20 dkg köles (jól megmosva, lecsöpögtetve)- gluténmentes, ha ez a csomagoláson fel van tüntetve 6 dl víz 6 dl rizstej vanília, fahéj (7-8 hónapos korban már készítheted vele. A fiatalabb babák enélkül is elpusztítják mind :)) reszelt alma A kölest tedd egy fazékba, öntsd rá… Tovább »

Pizzasütés otthon, gyorsan, 3 egyszerű lépésben

Hétvégén ismét pizzát sütöttem. Megint olyan rosszul sikerült, hogy még lefényképezni sem tudtam 🙂 Így kép nélkül nézzük a hozzávalókat és a folyamatot három egyszerű lépésben: Hozzávalók: 1/2 kg liszt (fele teljes-kiőrlésű tönkölyliszt, másik fele ugyanilyen, csak fehér), 1 csomag szárított élesztő, 1 dl langyos tej csipetnyi cukorral az élesztő felfuttatásához, 1/2 dl olaj, kevés… Tovább »

“A legfinomabb fonott kalács…”

Kristóf: “Anya! Ez a legfinomabb kalács, amit valaha ettem. Én: “Köszönöm drágám, nagyon kedves vagy.” Ő: “Ezt most nem csak azért mondom, hogy örüljél. Tényleg nagyon finom.” 🙂   Szóval tényleg nagyon finom és EGYSZERŰ. Hozzávalók: 50 dkg búzaliszt (nem szoktam szitálgatni), 1 csomag szárított élesztő, 1 kávéskanál só, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1,5 evőkanál… Tovább »

Házi felvágott, három lépésben. A rettenetes bolti felvágottak helyett…

Tisztelet a kivételnek. De tényleg. Sok terméket emberi fogyasztásra alkalmatlannak kellene nyilvánítani. Itt a házi változat három egyszerű lépésben: Hozzávalók: 60 dkg darált csirkemell, 2 egész tojás, 200 ml főzőtejszín, 1 gerezd áttört fokhagyma, 1 evőkanál liszt, ízlés szerint só és fűszerek (most kakukkfűvel és majorannával készült) 1. A hozzávalókat összekeverjük. 2. Egy nagyobb folpackot… Tovább »

A sütőtök és dió találkozása egy hűvös őszi estén

Hiszem, hogy mindig mindent akkor kell enni, és venni mikor szezonja van. Nem csak azért, mert olyankor a legdúsabb vitaminokban, ásványi anyagokban, hanem mert olyankor egy nagyobb mennyiség megvásárlásával, a későbbi borsos ár töredékéért, spájzolhatunk be egészen addig, míg ismét nem lesz kapható (szezonban!). Ezért is készült tegnap diós-sütőtökös “pikk-pakk” muffin, Nórival. Mostanában a sütőtökhöz… Tovább »

20 perces mákos-tönkölyös

Kristóf a suliban nem az ott kapott tízórait és uzsonnát eszi, csomagolni szoktam neki. Az egyik ebből mindig gyümölcs, a másik változó, hogy mi. A holnapi uzsi a gyümölcs mellett keksz lesz. Körbenéztem mi van itthon, miből tudok gazdálkodni, és az alábbi finomság lett az eredmény. Egy keverőtálba mértem 15 dkg tönköly fehérlisztet, 7 dkg… Tovább »

Házi joghurt készítése az egész családnak, 5 egyszerű lépésben

Ha sikerül jó minőségű tejet és (valóban) élőflórás joghurtot vennünk, csodás házi joghurtot tudunk készíteni. A “valóban” szócskát a “ráírt, de mégsem tartalmaz élőflórát” joghurtok miatt írtam….   Amire szükséged lesz: 1. 1 liter tej 2. 3-4 púpozott evőkanál élőflórás natúr joghurt (csak az első adag elkészítésekor, utána már a kész joghurtból kanalazunk 3-4 evőkanállal… Tovább »

FinCSÍRA, avagy az otthoni csíráztatás lépései

Függetlenül attól, hogy ebben az időszakban már számtalan zöldség, gyümölcs elérhető frissen, ilyenkor is gondoljunk a csírára, mint éltető táplálékra. Sokan csak télen nyúlnak hozzá, mint legfőbb vitaminforráshoz, azonban szerintem nyáron is remek, üdítő élelem. Csíráztatáshoz javaslom, hogy bio magokat válasszunk. Tapasztalataim szerint nagyon könnyű a brokkolimagot, mungóbabot, retekmagot és keverékmagokat csíráztatni. A lenmag többszöri… Tovább »

A legegyszerűbb házi cseresznyebefőtt, cukor és tartósítószer nélkül, lépésről lépésre

Ahhoz, hogy ne használjunk semmilyen tartósítószert, alapvető követelmény, hogy rendkívül tiszta alapanyaggal és edénnyel dolgozzunk, továbbá, hogy a cseresznye alaposan átválogatásra kerüljön. Ha nem így teszünk, kockáztatjuk azt, hogy a gondos munkával elrakott befőttünk megromlik. A befőtt elrakásához szükség lesz 3 nagy tálra, valamint egy minél nagyobb fazékra. Az egyik tálba fogjuk rakni a már… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!