Tudatosmami

Lángost, valaki?

Mindig, amikor közeleg a hétvége, lángos-ehetnékem van. Biztos a szombati piac-nap miatt van, mert a piacozáshoz, úgy hozzátartozik a lángos. Többször előfordult azonban, hogy nem volt az “igazi”. Készültem rá, vártam, és nem tudtam jót enni belőle, mert valamikor az olajtól tocsogott, valamikor a fogam alatt ropogott a fele. Így most már eljutottam oda, hogy nem veszek a piacon lángost, hanem inkább megsütöm magunknak. Kitapasztaltam, melyik recept működőképes.

(Egyébként, ma, anyák napján, ez volt a reggeli 🙂 )

Én ezt sütöm, ha lángos ehetnéke van a családnak. Gyors, egyszerű és nagyon finom:

  • 0,5 kg finomliszt
  • 3,5 dl tej + csipet cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  1. A lisztet egy tálba teszem (nem szoktam szitálgatni). A tejet meglangyosítom, beleteszem a CAM01310csipetnyi cukrot, és az élesztőt felfuttatom. (Ha szárítottal csinálod, akkor a futtatás el is maradhat.)
  2. Összekeverem az összes hozzávalót, de éppen csak annyira, hogy homogén tésztát kapjak, nem kell kidagasztani.
  3. Pár csepp olajat teszek egy zacskóba, jól eloszlatom az olajat, s ebbe rakom a tésztát. A száját bekötöm, de ügyelni kell arra, hogy a tészta növekedni fog, majd ez mehet is be a hűtőbe 12 órára. Én előző este szoktam megcsinálni, és másnap reggelire már lehet is sütni.
  4. Másnap a cipót a hűtőből kiveszem, olajat forrósítok egy edényben, és nagyjából zsömle nagyságú darabokat tépek a tésztából (érdemes olajos kézzel dolgozni). Ebből az adagból kb. 8 közepes méretű lángos lesz. Egyenként kinyújtom/széthúzom kézzel a “zsömléket”, s a forró olajba rakom. Amikor már az egyik oldala szép aranysárga, megfordítom, és a másikat is aranysárgára sütöm. 
  5. Papírra szedem őket, és általában sajtos-tejfölösen fogy el. Ha csak fokhagymával szeretnéd, akkor törj össze két-három gerezd fokhagymát, önts rá vizet, és egy pár csepp olajat, majd ezzel kend meg a lángost.

Mondhatnád, tök jó, de “hol itt az egészséges táplálkozás?!” Hát ebben az esetben inkább a tudatosság kap hangsúlyt, az, hogy Te megcsinálod otthon a lángost a családodnak, ahelyett, hogy egy-két ezer Forintot költenél erre 🙂 Egyébként az sem elhanyagolható, hogy tudod, milyen olajban sült a reggelitek 😉

Tudatosan megélt szép napot kívánok!

aláírás 

 

Ha szeretnél többet megtudni az egészséges és tudatos táplálkozásról, kattints ide!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!