A gyerekek nagyon szeretik a bolognai-s tésztát, de nem szívesen csinálom meg nekik porból a mártást. Kikísérleteztem egy receptet, ami meg sem közelíti a poros változatot. Sokkal finomabb annál, a gyerekek egyszerűen imádják, és nem mellesleg ez egy egészséges változat.
Hozzávalók:
- 0,5 kg pulyka darált hús
- 1 szál sárgarépa
- 1/4 db zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 0,5 kg passzírozott paradicsom
- fűszerek: só, majoranna, oregánó, babérlevél, kakukkfű, bazsalikom
- édesítésre nyírfacukor
- 0,5 kg teljes kiőrlésű penne tészta
- reszelt sajt
Elkészítés:
- A sárgarépát, zellert, vöröshagymát lereszeljük, és az evőkanál olívaolajon addig pirítjuk, még szép piros színt nem kap.
- Ekkor rádobjuk a darált húst, és a zúzott fokhagymát, kicsi sóval ízesítjük, és az egészet jól átpirítjuk, kb. 10-15 perc alatt.
- Amikor már szépen összepirultak, ráöntjük a paradicsompürét. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kis vizet is öntsünk rá, majd ízesítsük a fűszerekkel és a nyírfacukorral.
- Lassú tűzön főzzük nagyjából 1 órát, hogy ízek jól összeérjenek.
- A tésztát kifőzzük enyhén sós vízben, lecsöpögtetjük.
- A tésztát a mártással együtt tálaljuk, reszelt sajttal a tetején.
Tipp:
- Csinálj dupla adagot, a felét kis dobozokban fagyaszd le, jól fog jönni, amikor gyorsan kellene valami vacsit kreálnod. (Ez a mártás ugyanolyan a fagyasztóból kivéve, mint amikor megfőzted.)
- De keverhetsz bele tejszínt is, az így kapott mártást tepsiben rétegezheted a tésztával, tetejére szórj füstölt sajtot, majd csak pirítsd össze őket a sütőben.
Ha szeretnél még több hasznos tippet, ötletet az egészséges táplálkozással kapcsolatban, kattints ide!
Tudatosan megélt szép napot!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: