Mindig, amikor közeleg a hétvége, lángos-ehetnékem van. Biztos a szombati piac-nap miatt van, mert a piacozáshoz, úgy hozzátartozik a lángos. Többször előfordult azonban, hogy nem volt az “igazi”. Készültem rá, vártam, és nem tudtam jót enni belőle, mert valamikor az olajtól tocsogott, valamikor a fogam alatt ropogott a fele. Így most már eljutottam oda, hogy nem veszek a piacon lángost, hanem inkább megsütöm magunknak. Kitapasztaltam, melyik recept működőképes.
(Egyébként, ma, anyák napján, ez volt a reggeli 🙂 )
Én ezt sütöm, ha lángos ehetnéke van a családnak. Gyors, egyszerű és nagyon finom:
- 0,5 kg finomliszt
- 3,5 dl tej + csipet cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- A lisztet egy tálba teszem (nem szoktam szitálgatni). A tejet meglangyosítom, beleteszem a csipetnyi cukrot, és az élesztőt felfuttatom. (Ha szárítottal csinálod, akkor a futtatás el is maradhat.)
- Összekeverem az összes hozzávalót, de éppen csak annyira, hogy homogén tésztát kapjak, nem kell kidagasztani.
- Pár csepp olajat teszek egy zacskóba, jól eloszlatom az olajat, s ebbe rakom a tésztát. A száját bekötöm, de ügyelni kell arra, hogy a tészta növekedni fog, majd ez mehet is be a hűtőbe 12 órára. Én előző este szoktam megcsinálni, és másnap reggelire már lehet is sütni.
- Másnap a cipót a hűtőből kiveszem, olajat forrósítok egy edényben, és nagyjából zsömle nagyságú darabokat tépek a tésztából (érdemes olajos kézzel dolgozni). Ebből az adagból kb. 8 közepes méretű lángos lesz. Egyenként kinyújtom/széthúzom kézzel a “zsömléket”, s a forró olajba rakom. Amikor már az egyik oldala szép aranysárga, megfordítom, és a másikat is aranysárgára sütöm.
- Papírra szedem őket, és általában sajtos-tejfölösen fogy el. Ha csak fokhagymával szeretnéd, akkor törj össze két-három gerezd fokhagymát, önts rá vizet, és egy pár csepp olajat, majd ezzel kend meg a lángost.
Mondhatnád, tök jó, de “hol itt az egészséges táplálkozás?!” Hát ebben az esetben inkább a tudatosság kap hangsúlyt, az, hogy Te megcsinálod otthon a lángost a családodnak, ahelyett, hogy egy-két ezer Forintot költenél erre 🙂 Egyébként az sem elhanyagolható, hogy tudod, milyen olajban sült a reggelitek 😉
Tudatosan megélt szép napot kívánok!
Ha szeretnél többet megtudni az egészséges és tudatos táplálkozásról, kattints ide!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: