Tudatosmami

Tavaszi zöldségleves kölessel

A köles az emberiség egyik legősibb gabonája, napjainkban azonban egyre ritkábban kerül az asztalra, hazánkban leginkább a reformkonyha hívei használják előszeretettel.

A köles gluténmentes gabona, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják (amelynek a csomagolásán feltüntették, hogy gluténmentes), magas az élelmi rost tartalma (8-9 gramm/100 gramm), számos vitamint (B vitaminok, E-, K vitamin) és ásványi anyagot (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink) tartalmaz.

Nézzük mi került az én tavaszi zöldséglevesembe:CAM01289

  • 2-2 szál sárgarépa, fehérrépa, megpucolva, kis kockákra vágva
  • kis darab zeller és karalábé, szintén megtisztítva, kis kockákra vágva
  • egy kevés zöldborsó
  • egy marék köles
  • vaj a pároláshoz
  • só, petrezselyemzöld

Elkészítés:

Egy fazékba felmelegítjük a vajat, majd a zöldségeket, a borsó kivételével, rádobjuk, jól átpirítjuk, majd kevés sóval ízesítjük, és kicsi vizet aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk.

Amikor ez megtörtént, levesszük a fedőt, a felesleges vizet elpárologtatjuk róla, rádobjuk a marék kölest, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezeket átpirítjuk, majd felöntjük a fazekat vízzel. Mikor felforrt, belerakjuk a borsót, és pár perc alatt készre főzzük.

Tudatosan megélt szép napot kívánok!

aláírás

 

 

Ha tetszett a recept, megköszönöm, ha szavazol rám az alábbi oldalon:

banner_468x60_szavazás

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!