A köles az emberiség egyik legősibb gabonája, napjainkban azonban egyre ritkábban kerül az asztalra, hazánkban leginkább a reformkonyha hívei használják előszeretettel.
A köles gluténmentes gabona, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják (amelynek a csomagolásán feltüntették, hogy gluténmentes), magas az élelmi rost tartalma (8-9 gramm/100 gramm), számos vitamint (B vitaminok, E-, K vitamin) és ásványi anyagot (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink) tartalmaz.
Nézzük mi került az én tavaszi zöldséglevesembe:
- 2-2 szál sárgarépa, fehérrépa, megpucolva, kis kockákra vágva
- kis darab zeller és karalábé, szintén megtisztítva, kis kockákra vágva
- egy kevés zöldborsó
- egy marék köles
- vaj a pároláshoz
- só, petrezselyemzöld
Elkészítés:
Egy fazékba felmelegítjük a vajat, majd a zöldségeket, a borsó kivételével, rádobjuk, jól átpirítjuk, majd kevés sóval ízesítjük, és kicsi vizet aláöntve, fedő alatt félpuhára pároljuk.
Amikor ez megtörtént, levesszük a fedőt, a felesleges vizet elpárologtatjuk róla, rádobjuk a marék kölest, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Ezeket átpirítjuk, majd felöntjük a fazekat vízzel. Mikor felforrt, belerakjuk a borsót, és pár perc alatt készre főzzük.
Tudatosan megélt szép napot kívánok!
Ha tetszett a recept, megköszönöm, ha szavazol rám az alábbi oldalon:
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: