Hétvégén ismét pizzát sütöttem. Megint olyan rosszul sikerült, hogy még lefényképezni sem tudtam 🙂
Így kép nélkül nézzük a hozzávalókat és a folyamatot három egyszerű lépésben:
Hozzávalók: 1/2 kg liszt (fele teljes-kiőrlésű tönkölyliszt, másik fele ugyanilyen, csak fehér), 1 csomag szárított élesztő, 1 dl langyos tej csipetnyi cukorral az élesztő felfuttatásához, 1/2 dl olaj, kevés langyos víz
1. A lisztet összekeverem a langyos tejben megfuttatott élesztővel, a fél dl olajjal és annyi langyos vízzel, hogy laza tésztát kapjunk. (A nokedlitésztánál sűrűbb legyen. Kezdő pizzasütő-koromban különböző állagúra sikerült kikevernem a tésztát, de mindig működött a dolog.) A hozzávalókat nem kell kidagasztani, csak éppen összekeverni.
2. Letakarva hagyjuk kb. 35-45 percig duplájára kelni. Ezalatt előkészülünk a feltétekkel. Lehet fokhagymás-tejfölös az alap, de paradicsomos is (ezt lehet fűszerezni kakukkfűvel, oregánóval, bazsalikommal), mehet rá ízlés szerint pl. szalámi, hagyma, kukorica, borsó, gomba, bab, különféle sajtok, bolognai ragu, stb…Ki mit szeret.
3. Olajjal kikent nagy gáztepsiben elegyengetjük a tésztát, rápakoljuk a feltéteket, végül reszelt sajttal megszórjuk. Ekkor már bekapcsolhatjuk a sütőt, és ha készen vagyunk, be is tolhatjuk, nem baj, ha nem érte el a sütési hőfokot. A sütési hőfok 200 fok, kb. 30 perc.
Ez a pizza vastag tésztájú lesz, így ha vékonyabbat szeretsz, felezheted is a tésztát, olyankor kevesebb idő kell a sütésnek. Én úgy is szoktam, hogy marad ez a mennyiség, de ketté osztom, és két pizzát sütök 😀
Tudatosan megélt szép napot,
Ha tetszett a recept, megköszönöm, ha szavazol rám a versenyen 🙂
Nagyon köszönöm!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: