FinCSÍRA, avagy az otthoni csíráztatás lépései

Függetlenül attól, hogy ebben az időszakban már számtalan zöldség, gyümölcs elérhető frissen, ilyenkor is gondoljunk a csírára, mint éltető táplálékra. Sokan csak télen nyúlnak hozzá, mint legfőbb vitaminforráshoz, azonban szerintem nyáron is remek, üdítő élelem.

Csíráztatáshoz javaslom, hogy bio magokat válasszunk. Tapasztalataim szerint nagyon könnyű a brokkolimagot, mungóbabot, retekmagot és keverékmagokat csíráztatni. A lenmag többszöri próbálkozásom ellenére sem sikerült 🙁

Alapos mosás után én mindig beáztatom a magokat, függetlenül attól, hogy javasolja-e a zacskón a felirat, vagy sem. Általában este áztatom be, majd másnap reggel átmosom, és úgy rakom a csíráztató tálba.

Próbálkoztam mindenféle megoldással, befőttesüveggel, sötét helyre rakással, műanyag tállal, stb…., de mindegyiknél bepenészedett a mag, vagy ki sem bújt. Sok magot pocsékoltam el, míg végül vettem egy négy emeletes csíráztató tálat, 1100 Forintért, és azóta teljes a siker.

A zacskó magokat kb. 400-600 Forintért veszem, és egy zacskóból kb. 4 teljes csíráztatótálnyi kész csíra lesz. Összehasonlításképpen mondom csak, hogy az üzletben vásárolhatóak kész csírák 500-600 Forintért, melynek mennyisége megfelel az itthoni tálból kettőnek. Vagyis itthon fele összegből kihozom a csírákat, és valóban semmi munka nincs velük, szépen elvannak. (Egyszer azért még a csíráztató tál költségével is számolnunk kell.)

Ennek a csíráztató toronynak az alsó táljába vizet kell rakni, a következő lyukacsos tálra kell helyezni a magokat. Van még két lyukacsos tál. A második lyukacsos tálba is szintén magokat rakok (ha egy tálba nem férne bele az összes mag), a harmadik lyukacsos tálat (tehát a negyedik szintet), pedig a legtetejére teszem, de azt már csak üresen. Így, attól függően hány tálba tettem a magokat, három, vagy négy emeletes tornyot kapok.

Ezt a tornyot mindig az ablakba teszem, meg is szoktam emelni az alját egy plusz kis műanyag tállal, hogy az ablakon a fény és a reggeli napsütés érje.

A csíráztató toronnyal már nincs más dolgunk, mint naponta egyszer folyó víz alatt leöblíteni a magokat. Ha nem járunk el körültekintően, akkor a magok bepenészedhetnek, benyálkásodhatnak. (Ez kb. már egy nap alatt előfordulhat, ha nem mossuk meg őket naponta.) Ezeket a hibákat még könnyen le lehet mosni, azonban amikor már nem lemosható, láthatóan nem frissek és egészségesek a szemek, vagy kellemetlen szaguk van, egyértelmű, hogy nem fogyasztható. Nagyjából 3-4 nap alatt érik el az ehető nagyságot a csírák.

Az így elkészített csíra egy hétig simán elvan a hűtőben, és egészséges, vitaminokban-, ásványi anyagokban gazdag étel készíthető belőlük. Hevíteni azonban nem szabad őket, mert ezek az értékes anyagok károsodnak. Nyersen salátákba, tésztákhoz, szendvicsek tetejére rakhatjuk. Itthon a gyerekek is imádják minden formában.

Tudatosan megélt szép napot!

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »