Tudatosmami

A legegyszerűbb házi cseresznyebefőtt, cukor és tartósítószer nélkül, lépésről lépésre

Ahhoz, hogy ne használjunk semmilyen tartósítószert, alapvető követelmény, hogy rendkívül tiszta alapanyaggal és edénnyel dolgozzunk, továbbá, hogy a cseresznye alaposan átválogatásra kerüljön. Ha nem így teszünk, kockáztatjuk azt, hogy a gondos munkával elrakott befőttünk megromlik.

A befőtt elrakásához szükség lesz 3 nagy tálra, valamint egy minél nagyobb fazékra. Az egyik tálba fogjuk rakni a már megmosott, leszárazott, egészséges cseresznyét, a másikba kerülnek majd azok, amiket kiválogattunk, mert ütött, csípett, „hibás”, de még jó lesz valamire (általában ezekből kerül kimagozva a fagyasztóba, s finom cseresznyés pite, gyümölcsleves alapanyag lesz belőlük), a harmadik tálba pedig azok, amelyek kidobásra várnak, mert már nem lehet őket felhasználni. A nagy fazék majd a kigőzöléshez kell, mellyel tulajdonképpen tartósítva lesz a befőttünk.

A cseresznyebefőtthez a cseresznyét nem szoktam magozni. Egyébként volt már rá példa, hogy kimagoztam, majd szembesültem vele, hogy a kisfiam úgy nem ette meg… Onnantól nem magozom, s így az összes elfogy… Jó gyerek 🙂 Spórol anyának munkát.

A cseresznyét alaposan meg kell mosni, átválogatni és a szártól megszabadítani. Háromszor szoktam mosni, végül a negyedik vízbe áztatom kb. 1 órát, hogy a gyümölcsben esetlegesen lévő lakók kiköltözzenek. Sokan azt gondolják, hogy macerás cseresznyebefőttet elrakni, pontosan a sok kukac miatt, én azonban örülök annak, ha találkozok velük, mert így valószínűbb, hogy nincs agyonpermetezve a gyümölcs. Amikor egy óra múlva az áztatásból kiveszem a cseresznyéket, akkor még folyó víz alatt utoljára leöblítem őket. Ennél a folyamatnál arra kell ügyelni, hogy kikerüljenek a nem egészséges szemek.

CAM00907

 

Miközben a cseresznyék áznak, előkészülünk az üvegekkel. Mielőtt elmosnád az üvegeket érdemes a tetőket rápróbálnod, hogy rendesen zárnak-e, mert az kellemetlen, amikor lezárásnál szembesülsz azzal, hogy nem passzolnak. Mosogatógéppel rendelkezők előnyben, mert ott a programok során az öblítés-szárítás csírátlanítja az üvegeket. Ha nincs mosogatógéped úgy, mint a cseresznye esetében, háromszori mosás szükséges, olyan meleg vízzel, amilyennel csak meg tudod mosni. Az első mosáskor legyen mosószeres a víz, a következő kettő pedig a már tiszta vizes öblítés. Ugyanígy járj el a tetőkkel is. Érdemes egyébként több tetőt elmosnod, mint amennyi üveg van, mert mindig akad 1-2, ami nem zár rendesen, s ilyenkor van tartalék. Ha készen vannak az üvegek, egy tiszta konyharuhán sorakoztasd fel őket a konyhapulton.

CAM00908

 

Amikor az üvegek és a gyümölcs is tiszta, kezdd el belepakolni a cseresznyéket az üvegekbe. Érdemes időnként kicsit megrázogatni az üvegeket, hogy összerendeződjenek a gyümölcsök, helyet csinálva ezzel az utána következőknek. Mivel nem használunk tartósítószert, így csak annyi gyümölcs kerüljön az üvegekbe, hogy majd a ráöntött víz teljesen eltakarja, hisz az a gyümölcsrész, amit nem fed víz, az meg fog barnulni. Kibontáskor ízbeli különbséget nem fogsz tapasztalni, csupán esztétikailag lesz kifogásolható.

CAM00910

 

Amikor elfogyott az összes cseresznye, akkor jöhet az előbb említett vizes feltöltés. Még egyszer tehát, minden egyes üveget csak addig tölts vízzel, hogy a benne lévő gyümölcsöt teljesen elfedje. Ha kész, rakd rá lazán(!) a csavarokat és állítsd bele a korábban már kikészített nagy fazékba. A fazekat addig töltsd vízzel, hogy az üvegek szája alatt legyen egy ujjnyival (vagyis ne folyjék be az üvegbe a fazékból a víz). Ekkor kapcsold be alatta a gázt. A vizet forrald fel a fazékban, s ezt mindaddig folytasd, amíg a befőttes üvegben is el nem kezd gyöngyözni a víz. Ha ez elérkezett, zárd le a fazék alatt a gázt.

CAM00914

 

Ezután egyenként vedd ki az üvegeket a vízből, erősen húzd rá a tetőt, és azonnal fordítsd fejjel lefelé. Hagyd így az üvegeket 5 percig. Ügyelj arra, hogy amikor kiveszed az üvegeket a vízből, mind a víz, mind az üveg, forró. Én ezért ki szoktam merni a lábasból egy kis vizet, így könnyebb megfogni fogókesztyűvel az üvegeket.

CAM00921

 

Amikor letelt az 5 perc, állítsd talpra a befőtteket. A fejre állításkor a tető ráhúzódik az üvegre, ezzel légmentes zárást biztosítva. Amikor talpra állítod őket (az 5 perc letelte után), és még benyomható a közepe, nem jelenti azt, hogy nem zárna légmentesen. Nem baj, ha még benyomható a tető, minden egyes üveget egyenként csomagolj újságpapírba, és állítva tedd őket, 2 napra jó meleg helyre. Én az étkezőasztal mögé szoktam rakni őket pihenni, ott még a gyerekek elől is biztonságba vannak. Ilyenkor az a cél, hogy minél lassabban hűljenek ki, így én ezt a következőképpen szoktam csinálni: egy rekesz alját kibélelek takaróval, erre rakom az üvegeket, majd ha szükség lenne rá, újabb rekesz következik, s abba újabb üvegek. Mikor az összes üveg a helyére került, a tetejét is takaróval borítom be.

Amikor letelt a két nap, csomagold ki a papírból a befőtteket, s nézd meg a tetőket. Ha ekkor is van olyan, ami benyomható, azt nem érdemes elraknod a kamrába, mert meg fog romlani. Azokat rakd hűtőbe, s 1-2 héten belül fogyasszátok el. Nekem 1-2 szokott ilyen lenni. A többi elkészült befőttet pakold be a végleges helyére.

Amikor kibontasz egy így eltett cseresznyebefőttet, az olyan, mintha akkor szedted volna a fáról, frissen. Mivel nincs benne tartósítószer, ezért max.1 hét alatt érdemes elfogyasztani, mert utána megromlik.

Ezzel a módszerrel gyorsan és egyszerűen varázsolhatsz téli csemegét a családnak, ami finom, és nem mellesleg egészséges is.

Tudatosan megélt szép napot!

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kanizsárné V.Niki says: (előzmény @Árpád)

    Kedves Árpád!
    Örülök, hogy tetszett az írásom, és köszönöm hozzászólását!
    Szép estét kívánok, Niki

  2. Árpád says:

    Örülök,hogy rátaláltam erre az eltevési módra.
    Anyám is így készíthette?,csak akkor nem figyeltem meg.
    Köszönöm,hogy tanulhattam. :Árpád


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!